8 de Març

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, una data que commemora la lluita de les dones per la seva participació, igualtat i emancipació en la societat. El seu origen es remunta a finals del segle XIX i principis del XX, quan les treballadores tèxtils van protagonitzar diverses protestes i vagues per reivindicar els seus drets laborals i socials. Una de les més tràgiques va ser l’incendi de la fàbrica Triangle Shirtwaist de Nova York el 1911, on van morir 146 dones. Aquest fet va impulsar el moviment sufragista i obrer femení, que va aconseguir que l’ONU declarés el 1975 el Dia Internacional de la Dona.


Hi ha moltes dones que han estat importants o ho són encara en diferents àmbits de la ciència, la cultura, la política, els drets humans, etc. N’he triat cinc que crec que mereixen un reconeixement especial:

  • Marie Curie (1867-1934): Va ser una científica polonesa que va descobrir dos elements radioactius, el poloni i el radi, i va iniciar les investigacions sobre la radioactivitat. Va ser la primera dona que va guanyar un Premi Nobel i l’única que n’ha guanyat dos, de física i de química. Va ser també la primera dona professora a la Universitat de París i una defensora de la igualtat de gènere en la ciència.



  • Rosa Parks (1913-2005): Va ser una activista afroamericana que va lluitar pels drets civils dels negres als Estats Units. El 1955 es va negar a cedir el seu seient a un blanc en un autobús segregat, desafiant les lleis racistes de l’època. El seu gest va provocar un boicot als autobusos que va durar més d’un any i va contribuir a l’abolició de la segregació racial als transports públics. Va ser coneguda com la “mare del moviment per als drets civils”.











  • Simone de Beauvoir (1908-1986): Va ser una escriptora, filòsofa i feminista francesa que va influir en el pensament existencialista i en el moviment de lliberació de la dona. La seva obra més coneguda és El segon sexe, on analitza la condició femenina en una societat patriarcal i planteja la necessitat de superar els rols de gènere. Va mantenir una relació sentimental i intel·lectual amb el filòsof Jean-Paul Sartre.

  • Malala Yousafzai (1997-): És una activista pakistanesa que defensa el dret a l’educació de les nenes i les dones. El 2012 va sobreviure a un atemptat dels talibans, que la van disparar al cap per la seva oposició a la prohibició de l’ensenyament femení. Des de llavors, ha continuat la seva lluita des de l’exili i ha fundat el Fons Malala, una organització que promou l’accés a l’educació de qualitat per a les nenes. El 2014 va rebre el Premi Nobel de la Pau, convertint-se en la persona més jove que l’ha obtingut.









  • Rigoberta Menchú (1959-):
    És una líder indígena i pacifista guatemalenca que ha dedicat la seva vida a la defensa dels drets humans, especialment dels pobles indígenes. Va patir la violència i la repressió de la guerra civil al seu país, on va perdre part de la seva família. Va denunciar les atrocitats comeses pel govern i va impulsar el reconeixement de la identitat i la cultura dels indígenes. El 1992 va rebre el Premi Nobel de la Pau i el 1996 va participar en la signatura dels Acords de Pau a Guatemala.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

12 mesos 12 històries

Viatge a Dubai